Koyunlarda Gebelik Nasıl Anlaşılır? Koyunlarda Gebelik Süresi
Koyunlarda Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Memeli canlılarda yavruların anne karnındaki dönemi gebelik olarak adlandırılır. Koyunlarda gebelik nasıl anlaşılır? Dişi gebe koyun belirtileri nelerdir? Bu sorulara cevaplar arayıp, sağlıklı bir gebelik sürecinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz.
İkiz doğum yetiştiriciler için hayvan sayısının artması anlamında oldukça değerlidir. Koyunlarda gebelik nasıl anlaşılır? Sorusunun yanında, koyunlarda ikiz gebeliğin nasıl anlaşılacağına da yazımızda değinmeye çalışacağız.
Gebe Koyun Nasıl Anlaşılır?
Koyunlarda gebeliğin son 1-2 ayında bakım çok önemlidir. Yüksekten atlatma, yoğun tempolu hareketlerden sakınmalı, yem ve su gereksinimlerini eksiksiz karşılamalıyız. Çünkü yetersiz beslenen gebe hayvanların düşük yapma veya sağlıksız yavrular dünyaya getirme olasılıkları yüksektir. Ayrıca doğum yapan koyunun yaşam gücünde de düşüş olur.
Koyunlarda gebelik belirtileri doğum yaklaştıkça daha da artar. En önemli ve fark edilebilir koyunlarda gebelik belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;
- Karın bölgesinde doğum yaklaştıkça giderek büyüme ve hacim artışı görülür.
- Memeler sıkılaşır ve gerilir.
- Memelere kuzu doğumuna yakın süt inmesi olur.
- Sürüden ve diğer koyunlardan ayrı durma eğilimi artar.
- Kuyruk ve kuyruk bölgesinde sarkmalar olur.
- Memeler büyür ve belirginleşir.
Koyunlarda Gebelik Süresi
Gebelik tanısından sonra merak edilen başka bir konuda ‘’Koyunlarda gebelik kaç ay? Koyunlarda hamilelik kaç ay’’ sorusu oluyor. Her canlının kendine has bir gebelik süresi vardır. Bu süre koyunlarda 140 – 160 gün arası sürmektedir. Koyunlarda ortalama 5-5.5 ay süren bu hamilelik döneminin sağlıklı bir şekilde atlatılması önemlidir. Gebelik sonucunda yavrunun dünyaya gelmesine kuzulama denir, 21 hafta süren koyunlarda gebelik süresi kuzulama ile son bulur.
Koyunlarda Gebelik Testi
Tabii ki en doğru sonuç profesyonel bir yardım almaktır. Çiftleşme gerçekleştikten ortalama 30 gün sonra belirli testler sayesinde gebeliğin olup olmadığının tespiti yapılabilmektedir. Kan örneği alınarak yapılan bu testlerde gebeliğe dair daha kapsamlı bilgiler edinilebilir. Koyunlarda gebeliği belirlemek için kullanılan önemli yöntemlerden birisi de ultrason ile muayenedir.
Koyunun İkiz Gebe Olduğu Nasıl Anlaşılır
Yukarda maddeler halinde belirttiğimiz koyunlarda gebelik belirtileri ikiz ve çoklu gebelik yaşayan koyunlar içinde geçerlidir. Koyunun ikiz gebe olduğu nasıl anlaşılır? Sorusuna yanıt olarak tek yavruya göre daha iri bir karın büyüklüğü olur. En net tespit ise karnın tüysüz bölgesinden ultrasonografi yöntemiyle yavruya bakılmasıdır.
Gebe koyunun aşılarında eksiklikler varsa doğumdan yaklaşık 2 ay öncesine kadar tüm aşıları tamamlanmalıdır. Bu aşılar sayesinde kuzunun anne yoluyla edinilen bağışıklık kazanması gerçekleşir. Yeni doğan kuzularda en sık rastlanan olaylardan biriside İştahsızlıktır. Kuzu ve koyunlarda iştahsızlık nedenleri ve tedavisi yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.
Koyunlarda Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri (Koyunlarda Gebelik Toksemisi)
Ketozis veya ikiz hastalığı olarak adlandırılan koyunlarda gebelik zehirlenmesi sıkça yaşanan bir olaydır. Genellikle annenin birden fazla yavruya yeterli besin ve enerji sağlayamadığı durumlarda ortaya çıkar. Aşırı yağlı veya aşırı zayıf hayvanlarda daha sık görülmektedir. Tek yavrulu gebeliklerde çok nadir rastlanmaktadır. Gebe koyunda gebelik zehirlenmesi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Hızlı soluma, kaslarda titreme, diş gıcırdaması, dengesiz ve sallantılı yürüyüş, koma hali, iştahsızlık, burun akıntısı gibi anormal durumlarla karşılaşılması koyunlarda gebelik zehirlenmesini akıllara getirir.
Koyunlara dair daha fazla yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Koyunlarla alakalı gebelik süreci ile ilgili vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz efendim.
Saygılar…