Koyundan Kaç Kilo Et Çıkar? Ne Kadar Kemiksiz Et Çıkar?

Hem et hem süt ve bunların yanında yapağı ile ekonomik değer katan koyunlar ülkemizde yetiştiriciliği yapılan hayvanların başında geliyor. Sakız, Kıvırcık, Merinos, Akkaraman, Morkaraman gibi birçok koyun ırkı ülkemizde yetiştirilmektedir. Bu ırkların bölgeden bölgeye sayısı değişmektedir. Örneğin Sakız ırkı koyunlar daha çok İzmir ve çevresinde yetiştirilirken, Morkaraman doğu illerimizde daha yaygın bulunmaktadır. Koyundan kaç kilo et çıkar? Sorusu hem yetiştiriciler hem de tüketicilerin merak ettiği bir soru. Koyundan çıkan et miktarı fazlaca etmene bağlıdır, bunlardan bazıları;

  • Yetiştirildiği bölgenin şartları
  • Koyunun ırkı
  • Bakım ve besleme
  • Koyunun yaşı ve genetik özelliği

Koyunlardan çıkacak et miktarı üstteki nedenlerin dışında daha birçok nedene bağlı değişebilir. Bunlar içinde en büyük etkiye sahip olanın ise besleme olduğunu söyleyebiliriz. Hayvanın tükettiği yemde bulunan karbonhidrat, protein, yağ gibi maddelerin oranları hayvanın etinin kalitesini ve miktarını etkiler. O nedenle bir koyundan kaç kilo et çıkar? Sorusunun cevabı değişkenlik gösterebilir. Fakat aşağı yukarı bir tahmin yapılabilmektedir. Bir koyundan ne kadar et çıkar? Sorunun cevabını aşağıda verdik.

Koyundan Kaç Kilo Et Çıkar?

Genellikle koyunun canlı ağırlığı yani kilosu ile orantılı bir şekilde koyundan et çıkar. Bu nedenle koyunun kilosunun bilinmesi önemlidir. Genel manada bakacak olursak; bir koyundan ortalama 17 ile 25 kg arasında bir et çıkmaktadır. Bu et miktarı üstte belirtiğimiz gibi oldukça değişkendir, Türkiye şartlarında ortalama değerler bu şekildedir. Bunun yanında 15 kg et veren koyun olabileceği gibi 35 kg civarında et veren koyunlarda mevcuttur. Canlı ağırlığı bilinen bir hayvanda ise bu değerler yaklaşık şu şekildedir;

40 Kg Koyundan Kaç Kilo Et Çıkar?

Özellikle kıvırcık ırkı koyunlar daha küçük cüsseli hayvanlardır. Yaklaşık 40-45kg ağırlığa sahip olan bu koyunda 16 – 18 kg civarında et çıkar.

50 Kg Koyundan Ne Kadar Et Çıkar?

Ortalama bir canlı ağırlık olan 50kg civarındaki koyunlarda 20 – 24 kg düzeylerinde et çıkmaktadır. Beslenme kalitesine göre et kalitesi de değişmektedir. Bu yüzden koyundan ne kadar et çıkar? Sorusunun yanında etin kalitesinin de sorulması önemlidir. Bu yüzden satın aldığınız satıcının bakım ve besleme şartlarını bilmeli, güvenilir satıcılardan koyun almalısınız.

Koyundan ne kadar et çıkar? Sorusuna cevap olarak 17-25 kg cevabını verdik ama daha fazla veya daha az olabilir. Koyunun et miktarını etkileyen bir diğer hususta deri ve kuyruk yağı ağırlığıdır. Derisi ağır olan ırklarda canlı ağırlık fazla olur fakat beklenilen et miktarı elde edilmeyebilir. Deniz kıyısında bulunan ırklarda kuyruk yağı oranı azdır ve bu hayvanlarda kuyruk küçüktür. Daha iç kesimlerde; İç Anadolu bölgesi, Doğu Anadolu bölgesinde bulunan ırklarda kuyruk yağı yoğundur ve kuyruk bölgesi kabarıktır.

Koyundan Kaç Kilo Et Çıkar

Koyundan Ne Kadar Kemiksiz Et Çıkar?

Canlı ağırlığın yaklaşık %60’ı karkas olarak sunulur. Karkas bir koyunun iç organları, derisi ve kafası çıkarılmış hali denilebilir. Karkas üzerinde et kemik ve yağ bulunur hiçbir sakatat bulunmaz. Koyundan ne kadar kemiksiz et çıkar? Koyunun kemiksiz eti kaç kilo gelir? Sorularına yine ortalama baz alınarak cevap vermemiz gerekiyor, koyunlarda kemiksiz et miktarı 15 – 25 kg arasında olabilir.

Kuzudan Kaç Kg Et Çıkar?

Kuzular normal yetişkin koyunlara göre daha az canlı ağırlığa sahiptir ve küçük cüsselidir. Bu nedenle bir kuzudan elde edilen et miktarı da düşük düzeydedir. Yaşında göre oldukça değişiklik gösterse de bir kuzudan ortalama 10 – 15 kg et çıkmaktadır. Etinin yetişkin koyunlara göre daha lezzetli olduğu düşüncesiyle kuzu eti oldukça talep gören et türlerinden bir tanesidir. Ayrıca birbirinden sevimli kuzular için seçtiğimiz en güzel kuzu isimleri makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Koyunun etinin fazla ve kaliteli bir şekilde olması hayvanın sağlığıyla doğrudan ilişkilidir. Sağlıksız bir koyundan iyi bir et verimi alınması söz konusu değildir. Koyunun sağlığı için birtakım tedbirlere uyulmalı ve gerekli aşılamalar yapılmalıdır. Doğumundan itibaren dönem dönem hangi hastalıklara karşı hangi aşıların yapılması gerektiğini yazdığımızı Koyunlarda aşı takvimi yazımıza tıklayarak ulaşabilir, daha ayrıntılı şekilde fikir sahibi olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir